"Mennyi álom" diós-csokoládés-karamelles torta.
sponsored links
Nagyon finom torta, sok-sok csokoládéval, karamellel, és persze a pörkölt diót sem sajnáltam ki. A hozzávalók kiválasztása a Vénusz által meghirdetett, süssünk közösen tortát eseményen, több fordulón keresztül történt, majd akinek kedve volt elkészíthette a tortát. Természetesen én mint csokoládéimádó, ki nem hagytam volna, és bizony jól tettem, mert a torta, mint a neve is mutatja, mennyeien finom volt. Mivel csakis a tésztát kell megsütni, a karamelles, és a csokoládés rétegeknél pedig csak arra kell várni hogy megdermedjenek, így a torta több részletben készül. A karácsonyi ünnepekre pl. kevés idõvel rendelkezõ háziasszonyok is hozzáfoghatnak, a siker pedig biztosan nem marad el.
Tészta hozzávalói:
30 dkg liszt (Nagyi titka)
10 dkg Vénusz sütõmargarin
3 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
csipet só
0,5 dl hideg víz
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellõen morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá a tojás, és a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be 30 percre a hûtõbe. (A vizet apránként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind!!)
Ezután a hûtõbõl vegyük ki a tésztát, enyhén lisztezett fólián nyújtsuk ki, helyezzük a formába, majd egy villával böködjük meg az alját. Ezután helyezzünk rá egy sütõpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel...)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, és közepes hõmérsékleten süssük kb. 8 percig, majd vegyük le a sütõpapírt a nehezékkel együtt, tegyük vissza a sütõbe, és kb. 10 perc alatt süssük világos zsemleszínûre. (nehezék nélkül is szép világos színûre süthetjük, de én elõsütöttem, nehogy nagyon megemelkedjen a tészta)
A sütõbõl kivéve a formában hagyjuk kihûlni.
Karamell réteg hozzávalói:
25 dkg kristálycukor
8 dkg Vénusz margarin
1 dl Hulala (v. habtejszín)
5 dkg pörkölt dió apróra vágva
Egy serpenyõbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett, karamellizáljuk világos színûre.
Ezután vegyük le a tûzrõl, majd keverjük hozzá a felkockázott margarint, pár pillanat múlva pedig öntsük hozzá a felmelegített Hulalát (v. habtejszín), és addig keverjük míg teljesen feloldódik. (Amikor hozzáadjuk a margarint és a Hulalát hirtelen összekapja, és kissé csomós lesz a karamell.)
Ezután tegyük vissza a tûzre, és állandó keverés mellett, addig fõzzük, míg kissé besûrûsödik, majd vegyük le a tûzrõl, és kevergetve hûtsük langyosra.
A teljesen kihûlt tésztát szórjuk meg az apróra vágott dióval, majd csorgassuk rá a langyosra hûlt karamellt.
Ezután tegyük be a hûtõbe (v. hideg helyre) legalább 30 percre, hogy a karamell megdermedjen.
Csokoládés rész hozzávalói:
25 dkg étcsokoládé (70%-os)
8 dkg kristálycukor
2,5 dl Hulala (v. habtejszín)
5 dkg pörkölt dió apróra vágva
A Hulalához (v. habtejszínhez) adjuk hozzá a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)
Ezután vegyük le a tûzrõl, majd adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük míg egy teljesen sima, langyos csokoládékrémet kapunk.
A hûtõbõl vegyük ki a tortát, és a karamell tetejére egyenletesen csorgassuk rá a csokoládékrémet, majd szórjuk meg az apróra vágott, pörkölt dióval.
Ezután tegyük vissza a hûtõbe (v. hideg helyre), hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl, ízlés szerint szeleteljük fel, hagyjuk legalább egy fél órát szobahõmérsékleten állni, majd úgy kínáljuk. (A hûtõbõl kivéve rögtön szeleteljük fel, mert hidegen szép szeleteket tudunk vágni.)