"Mennyi álom" diós-csokoládés-karamelles torta.

2017-12-13

sponsored links




Nagyon finom torta, sok-sok csokoládéval, karamellel, és persze a pörkölt diót sem sajnáltam ki. A hozzávalók kiválasztása a Vénusz által meghirdetett, süssünk közösen tortát eseményen, több fordulón keresztül történt, majd akinek kedve volt elkészíthette a tortát. Természetesen én mint csokoládéimádó, ki nem hagytam volna, és bizony jól tettem, mert a torta, mint a neve is mutatja, mennyeien finom volt. Mivel csakis a tésztát kell megsütni, a karamelles, és a csokoládés rétegeknél pedig csak arra kell várni hogy megdermedjenek, így a torta több részletben készül. A karácsonyi ünnepekre pl. kevés idõvel rendelkezõ háziasszonyok is hozzáfoghatnak, a siker pedig biztosan nem marad el.





Tészta hozzávalói:

30 dkg liszt (Nagyi titka)
3 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
csipet só
0,5 dl hideg víz


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellõen morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá a tojás, és a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be 30 percre a hûtõbe. (A vizet apránként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind!!)

Ezután a hûtõbõl vegyük ki a tésztát, enyhén lisztezett fólián nyújtsuk ki, helyezzük a formába, majd egy villával böködjük meg az alját. Ezután helyezzünk rá egy sütõpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel...)

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, és közepes hõmérsékleten süssük kb. 8 percig, majd vegyük le a sütõpapírt a nehezékkel együtt, tegyük vissza a sütõbe, és kb. 10 perc alatt süssük világos zsemleszínûre. (nehezék nélkül is szép világos színûre süthetjük, de én elõsütöttem, nehogy nagyon megemelkedjen a tészta)

A sütõbõl kivéve a formában hagyjuk kihûlni.




Karamell réteg hozzávalói:

25 dkg kristálycukor
8 dkg Vénusz margarin
1 dl Hulala (v. habtejszín)
5 dkg pörkölt dió apróra vágva


Egy serpenyõbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett, karamellizáljuk világos színûre.

Ezután vegyük le a tûzrõl, majd keverjük hozzá a felkockázott margarint, pár pillanat múlva pedig öntsük hozzá a felmelegített Hulalát (v. habtejszín), és addig keverjük míg teljesen feloldódik. (Amikor hozzáadjuk a margarint és a Hulalát hirtelen összekapja, és kissé csomós lesz a karamell.)

Ezután tegyük vissza a tûzre, és állandó keverés mellett, addig fõzzük, míg kissé besûrûsödik, majd vegyük le a tûzrõl, és kevergetve hûtsük langyosra.

A teljesen kihûlt tésztát szórjuk meg az apróra vágott dióval, majd csorgassuk rá a langyosra hûlt karamellt.

Ezután tegyük be a hûtõbe (v. hideg helyre) legalább 30 percre, hogy a karamell megdermedjen.




Csokoládés rész hozzávalói:

25 dkg étcsokoládé (70%-os)
8 dkg kristálycukor
2,5 dl Hulala (v. habtejszín)
5 dkg pörkölt dió apróra vágva


A Hulalához (v. habtejszínhez) adjuk hozzá a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)

Ezután vegyük le a tûzrõl, majd adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük míg egy teljesen sima, langyos csokoládékrémet kapunk.

A hûtõbõl vegyük ki a tortát, és a karamell tetejére egyenletesen csorgassuk rá a csokoládékrémet, majd szórjuk meg az apróra vágott, pörkölt dióval.

Ezután tegyük vissza a hûtõbe (v. hideg helyre), hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.




Tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl, ízlés szerint szeleteljük fel, hagyjuk legalább egy fél órát szobahõmérsékleten állni, majd úgy kínáljuk. (A hûtõbõl kivéve rögtön szeleteljük fel, mert hidegen szép szeleteket tudunk vágni.)


 FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/12/m...

sponsored links

Keres?s